«Επενδύσεις σε υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία – σε εξοπλισμό επεξεργασίας και υποδομές οινοποιίας – σε δομές και εργαλεία οινικής εμπορίας»
Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) και το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (Διαχειριστική Αρχή Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027) ανακοινώνουν προκήρυξη της Παρέμβασης ΕΠΣΑ 2.
Η Παρέμβαση χρηματοδοτείται 100% από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και περιλαμβάνεται στο Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027. Για την παρούσα προκήρυξη κατανέμεται ποσό ύψους €3.014.000.
Δικαιούχοι της Παρέμβασης είναι υφιστάμενες και νέες οινοποιητικές επιχειρήσεις που παράγουν ή διαθέτουν στο εμπόριο τα προϊόντα που αναφέρονται στο μέρος ΙΙ του Παραρτήματος VΙΙ του Κανονισμού (ΕΕ) 1308/2013, οργανώσεις παραγωγών, ενώσεις δύο ή περισσότερων παραγωγών ή διεπαγγελματικές οργανώσεις και εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες:
Κατηγορία Δικαιούχων Α : Πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία των ΜΜΕ όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με ημερομηνία 06/05/2003 και αριθμό 2003/261/Ε.
Κατηγορία Δικαιούχων Β : Επιχειρήσεις οι οποίες δεν καλύπτονται από το άρθρο 2 (1) της εν λόγω Σύστασης, οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 750 υπαλλήλους ή έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο των 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Κατηγορία Δικαιούχων Γ: Επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 750 υπαλλήλους ή έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Δεν είναι Δικαιούχοι του Μέτρου, οι οινοποιητικές επιχειρήσεις (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που ασχολούνται αποκλειστικά με τη διάθεση στο εμπόριο προϊόντων του αμπελοοινικού τομέα (οινέμποροι) και οι οποίες δεν κατέχουν οινοποιεία/οξοποιεία ξυδιού από οίνο ή δεν έχουν τεκμηριωμένη σύνδεση με αυτά.
Σύμφωνα με το άρθρο 59(2)(β) του Κανονισμού (EΕ) 2021/2115, δεν επιτρέπεται η χορήγηση ενίσχυσης σε προβληματικές επιχειρήσεις κατά την έννοια των κοινοτικών κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για τη διάσωση και την αναδιάρθρωση μη χρηματοπιστωτικών προβληματικών επιχειρήσεων (2014/C 249/01), που θα ισχύουν και εφαρμόζονται με τις εκάστοτε τροποποιήσεις τους.
Το ανώτατο ποσοστό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 40% των επιλέξιμων δαπανών για την κατηγορία Δικαιούχων Α, στο 20% των επιλέξιμων δαπανών για την κατηγορία Δικαιούχων Β και στο 15% των επιλέξιμων δαπανών για την κατηγορία Δικαιούχων Γ και το ανώτατο ποσό χορηγίας ανέρχεται στις €200.000 για όλες τις κατηγορίες Δικαιούχων.
Οι αιτήσεις θα εξετάζονται με βάση την ημερομηνία υποβολής τους. Σε περίπτωση που μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης όλων των αιτήσεων παραμείνει αδιάθετο ποσό, το μέγιστο ποσό χορηγίας θα δύναται να διαφοροποιηθεί προς τα πάνω, με βάση τη σειρά υποβολής της κάθε αίτησης.
Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής θα αρχίσει την 7η Νοεμβρίου 2023 και ώρα 09:00 π.μ. και αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέσω του ηλεκτρονικού Συστήματος Σχεδίων Χορηγιών του ΥΕΕΒ μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 23:59 μ.μ. Οι αιτήσεις και τα σχετικά απαιτούμενα δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα https://fundingapps.meci.gov.cy, χρησιμοποιώντας τα συστήματα Chrome, Firefox ή Microsoft Edge.
Στοιχεία Επικοινωνίας:
Αντιγόνη Κουζάλη, Επιθεωρητής Εμπορίου & Βιομηχανίας
Τηλ.:+357 22867279
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: akouzali@meci.gov.cy
Κατερίνα Στρατή, Λειτουργός Ελέγχου Ε.Υ.Σ.Ε. Α΄
Τηλ.:+357 22867243
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: kstrati@mof.gov.cy
Μαρία Χριστοδουλίδου, Λειτουργός Εμπορίου & Βιομηχανίας Α’
Τηλ.:+357 22867154
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: mchristodoulidou@meci.gov.cy